Under kommande vecka väntas ca 100 nyfikna människor gästa en specialriggad rekryteringsmässa i Ronneby. Mässan ska få människor i arbetsför ålder att flytta från Blekinge till Skellefteå.

– Det här är något helt unikt. Vi har kontakter med Northvolt och Skellefteå kommun. I Skellefteå finns jobben och vi har kontakter med så många nyanlända som verkligen vill jobba, men som inte hittar jobb här. Nu kör vi en testpilot och ser vad vi kan matcha, säger Henrik Lövgren, chef på Blekinge integration och utbildningscenter, BIU.

På måndag och tisdag kommer därför rekryterare från Skellefteå kommun, Skellefteå vuxenutbildning och representanter från Northvolt till Campus Ronneby för att träffa de som anmält intresse att medverka på mässan.

– Ingen som verkligen vill jobba och bidra till ett bättre samhälle ska tvingas leva i utanförskap. Vi har byggt upp relationerna, en tillit genom vår interkulturella kompetens och det gör att vi på extremt kort tid kan nå människor och snabbt få saker att hända. Konceptet bygger på att de som har rätt attityd, vilja och förutsättningar att utvecklas ska kunna komma in på arbetsmarknaden och samtidigt studera och utvecklas inom sina yrkesspår genom handledning och kompletterande, skräddarsydda insatser.

– Samarbetet med BIU har varit väldigt givande för oss. Genom sitt breda kontaktnät och sitt relationsbaserade arbetssätt kan vi tillsammans bidra till att utveckla modeller för att fler individer genom utbildning och inkludering ska hamna rätt i yrkeslivet, säger Simon Dahlgren, verksamhetschef Vuxenutbildningen, Skellefteå kommun.

https://wdo.confetti.events/new-beginnings-mingle/