Samhällsorientering
Vi på BIU är en ovärderlig hjälp för er ute i kommunerna för att kunna erbjuda den lagstadgade samhällsinformationen till nyanlända. Vi erbjuder samhällsorientering på drygt 20 olika språk som är vanligast förekommande bland kommunens nyanlända. I samhällsorientering arbetar vi ofta med grupper från hela landet. Det hjälper eleverna att förstå hur det ser ut i andra delar av landet och få ett bredare kontaktnät.
Samhällsorienteringen sker på den nyanländas modersmål, på lätt svenska eller på ett annat modersmål som den nyanlända behärskar. Den sker digitalt och består av minst 100 timmars utbildning uppdelad i 8 olika moment. Kursen ger kunskap och vägledning om de mänskliga rättigheterna, grundläggande demokratiska värderingar, rättigheter och skyldigheter, hur det svenska samhället är organiserat samt om praktiskt vardagsliv. Kursen bedrivs till största delen i dialogform och är ett forum där människor, oavsett bakgrund eller utbildning, ska ges möjlighet att prata, ställa frågor och vara engagerade.
Medarbetarna på BIU vet med sin bakgrund och kunskap hur denna samhällsorientering processas bäst hos eleverna och i vilken ordning det är klokt att ta de olika delarna för att det ska passa eleverna bäst.
Här kan vi med stolthet säga att vi är helt unika i det vi erbjuder er och de nyanlända i era kommuner. Ett integrationsarbete när det är som allra bäst!

Tillsammans skapar vi det stöd ni söker
BIU kan med sin breda kunskap vara ett stöd för de olika integrations- och arbetsmarknadsprojekt som finns runt om i landet. Vi kan erbjuda kurser som de olika projekten vill att eleverna ska ta till sig kunskap om. Det kan till exempel handla om olika yrkesinriktningar såsom kranförarutbildning, kurs i livsmedelshygien, datautbildning, trafikkunskap, stöd i extratjänst/nystartsjobb eller andra insatser som genomförs lokalt i er kommun. Tillsammans skapar vi det stöd ni behöver.