16 februari 2023 kickstartar vi Sveriges första rikstäckande nätverk för integration, inkludering, hälsa och utbildning. Och du är med! Projekt EMIN/BIU

Datum och tid:

Torsdag, 16 februari 2023, 09:15 – 16:00 CET

Vissa delar kommer att sändas digitalt. För klockslag samt länk se längre ner på sidan.”

Plats:

Blekinge convention center, Fridhemsvägen 6, 372 38 Ronneby.

Vi vill inte att någon ska missa att vi beviljats 40 miljoner från EUs fond, AMIF. Det är ett stöd som ska göra att vi kan stötta alla kommuner i hela vårt avlånga land med olika integrationsinsatser. Blekinge Integrations – och Utbildningscenter, BIU, presenterar stolt vårt senaste paraply: EMIN (Europeiska Migrations- och integrationsnätet)!

Den 16 februari packar vi upp hela det paket av insatser vi kommer att erbjuda under 2023. Och vi vill att du ska vara med! Vi har en Kick off för alla som vi samverkat med – och som vi kommer att samverka med. En heldag med underhållning, föredrag, workshops, lunch och fika. Dagen är helt kostnadsfri. (Men resa och ev logi ingår inte.)

Utdrag ur programbladet:

• EMIN – vi skapar och nyttjar nätverket tillsammans. Filosofin och visionen bakom Sveriges första och största digitala kommunala nätverk inom integration och etablering. EMINs nationella projektledare Henrik Lövgren ger en resa in i framtiden, avstamp i den grund som BIU (Blekinge Integrations- och utbildningscenter) redan lagt.

• Språkförbistringar och kul-tur-krockar när det är som bäst – Umit Dag, den syrianske stå-uppkomikern kan få den tröttaste vardagssituation i ett avslaget Svea att kännas som en smällkyss. Mannen, myten legenden ger oss nya perspektiv om svenskhet, att integration är svårt när inte ens svenskar själva vågar vara svenskar – och förhoppningsvis ett och annat asgarv.

• BIU med studiehandledning online på fler än 25 språk, samhällsorientering på modersmål, specialutformade förberedelseutbildningar inom i bristyrken – nu på fler olika modersmål, delprojektet Krafttag Asyl, nyskapade Elevhälsoteamet för komvux och en innovativ hälso- och etableringsaktivitet för elever på IM-programmet, är bara axplock av de insatser som kommer att presenteras under dagen.

• Digital transformering – hur gör vi oss redo som kommun? Och vad har vi att vinna på att bli mer rikstäckande, globala? Hur skapar vi en högre mognad för att göra resurser i Sverige tillgängliga för hela Sverige? BIUs digitala strateg Stefan Bedin inspirerar.

• Rana Jukhadar söker upp asylsökande kvinnor som levt i närmare ett decennium av utanförskap ger en bild av viktiga insatser i tidiga skeden. Cajsa Larsson, Linnéuniversitetet, ger en bakgrund till den forskning som EMIN kommer att medverka till.

• Under dagen kommer du själv kunna ta dig in i olika fysiska rum och nöta de frågor du tycker är centrala inom etablering. Du kommer att få chans att prata med andra från Sveriges olika hörn som har en sak gemensamt: målet om en effektivare och mer sammanhållen kedja för att hjälpa nyanlända att snabbt bli en del i samhället.

Dagen agenda

Kan du inte vara med på plats?

Vi kommer att sända valda delar ur programmet via länk. Kan du inte vara med på plats? Vi kommer att sända utvalda delar digitalt.