Hur stor är sannolikheten att möta Björn Ferry när vi kommer till Storuman?

Låg, svarar Harald, han och Heidi är i skogen så här års.

Björn är en känd idrottsman. Harald är projektkoordinator på BIU, arbetar deltid på Storumans kommun och mannen som skapar en BIU-hub i Storuman. Han har satt ihop den här resan och är min ständige följeslagare och inkastare i olika sammanhang.

24 timmar i Storuman och träff med skolchef, rektorer, medarbetare och lärare. Eleverna då? Nej, de har sommarlov några dagar till.

Väldigt inspirerande att se och lyssna på arbetet som bedrivs på Folkhögskolan. Det relationella lärandet som så ofta genomsyrar folkhögskolorna behövs i skolsverige och det glädjer mig att Storumans folkhögskola vill satsa på elevhälsa för sina elever. Här tror jag att goda synergier med eHälsa Vux på BIU kan utvecklas.

Att skapa likvärdighet i skolan förutsätter en god psykisk, fysisk och social hälsa för eleverna och på vuxenutbildningen behöver vi fler verktyg än att hänvisa till den reguljära vårdkedjan.

Efter ytterligare skolbesök och viktiga samtal med Alexandra och Jolie som är BIU-studiehandledare i Storuman så väntade möte med SFI.

Att träffa SFI-lärare är bland det bästa jag vet. Aldrig har det varit bekymmer att prata behovet av studiehandledning på modersmål med SFI-lärare. Som någon sa: Ni kan förklara vad ett verb är på pashto, sedan kan vi böja det på lektionen.

Sfi-lärare är duktiga på att öppna upp sina klassrum för andra kompetenser. Jag tror att det har att göra med att språk och kultur alltid kan vara ett hinder för progression, men samtidigt en möjlighet. Mina studiehandledare trivs väldigt bra med att studiehandleda på SFI. Under vårterminen bedrev vi knappt 2000 timmar när- och fjärrhandledning på SFI.

I skarven mellan arbetstid och fritid gjorde vi ett besök på det lokala ölbryggeriet. Där bjöds jag på en sjuk historia om ett öl som smaksatts med delar av matsmältningen från en fjällfågel. För er med ölintresse är en Googlesökning på ölet RIPA ett måste.

Lunchen avnjöts som sagt med skolchefen. Den var god men när den tillförordnade skolchefen bjöd på middag var det något utöver det vanliga. Renburgare, syrad kantarell och lingonaioli, dessutom tf skolchef iförd kockmössa och slev i hand. I särklass den godaste burgaren jag ätit i hela mitt liv.

Upp i ottan, diska av inkorgen och frukostera vid Brännuddens strand. Kosan styrde mot Malå och nya skolbesök. I Malå bor en hel del somalisktalande familjer och vår studiehandledare Mubarak gör en fin insats för elever och vårdnadshavare som har behov av stöd på somaliska. Utöver Mubarak på plats så har 35 elever i Malås skolor fått 1222 timmar studiehandledning under vårterminen av BIU.

Lunch med Skolchef Erik, för möjligheten till holistiskt grepp lyckligtvis också VUX-rektor samt vikarierande rektor för grundskola. Vi har träffats i Ronneby för ett antal år sedan och samtalet tog vid därifrån. Erik konstaterade att utan fjärrundervisning hade det varit omöjligt att möta lagkraven i Malå.

– När vi sitter här om fem år så är jag övertygad om att vi har en ännu mer utbyggd fjärrundervisning och då erbjuds också kärnämnen, sa han.

Färden fortsatte genom granskog och kalhyggen, ivrigt påhejade av nyfikna renar. Nåja, åtminstone en handfull. Vi passerade också infarten till metropolen Glommersträsk, mammas födelseort.

Vid middagstid var vi installerade på hotell Malmia i Skellefteå och mat intogs på restaurang Bryggargatan. Efter en nattsömn följde två intensiva konferensdagar, Aktuell skolpolitik 2023 som anordnas vartannat år i Västerbotten och vartannat år i Norrbotten.

Skolministern inledde med skolans tre största utmaningar.

  1. Elevernas måluppfyllelse. (Alla i salen instämde förmodar jag)
  2. Digitaliseringen har gått för långt, mer pennor och papper i skolan, låter hon hälsa från ett inspelat tal via ett digitalt verktyg (Jag antar att skolchefer, politiker och skolledare i Västerbotten och Norrbotten intog en mer skeptisk hållning)
  3. Våldet i skolan måste upphöra eftersom skolan har blivit Sveriges största våldsplats. (Ingen av de skolledare från V- och N-botten som jag talade med hade någon större våldsproblematik i sina skolor)

En stilla reflektion från hennes tal är att hon talade till en församling som inte helt fullt ut delar hennes problemformuleringar.

BIU inbjöds till konferensen tack vara att Storumans kommun är projektpartner i EMIN och region Västerbotten och Norrbottens kommuner har undertecknat en avsiktsförklaring.

Harald och jag hade ett bord och vepor, vi presenterade statistik om antal elever och antal timmar uppdelat per kommun som vi erbjöd under vårterminen till kommunerna i Norr- och Västerbotten och beskrev vad vi kan erbjuda och hur kommunerna kan utnyttja våra resurser. Min ingång var att fråga hur behoven kring studiehandledning ser ut och hur lagkraven efterföljs i kommunen. Sedan att vi kan erbjuda dem möjlighet att nå lagkraven via fjärrundervisning på 26 språk. Det faktum att insatserna är gratis och ansökningsprocessen smidig bidrog till att jag inte kände mig jättemycket som en försäljare.

När första dagens konferens avslutades så stack VUX-chefen från Härnösand och jag på studiebesök hos VUX i Skellefteå. Väldigt intressant att lyssna på Simons resa att skapa en yrkesutbildning i världsklass. Häftigt att undervisningssalarna för tankarna till kontrollrummet i Star Trek.

Det här är också intressant. Northvolt behövde initialt 3000 ingenjörer till batterifabriken. Luleå tekniska universitet kommer inte att fixa det och när Simon förhörde sig om kompetenskraven kunde 80 % av de ingenjörstjänsterna ersättas av personer med en yrkesutbildning på gymnasial nivå. Summa summarum: Yrkesutbildning i Skellefteå är stekhett.

Det är också en häftig samhällsomvandling som sker i regionen. Samtalen under middagen slingrade sig mellan framväxten av hållbara städer, ABC-staden i modern tappning och elevernas delaktighet i vad som serveras i skolköket. För att sedan övergå till hur många elever en skolpsykolog rimligtvis bör ansvara för, vikten av att bubbelhoppa för att öka sina referensramar och hur fem fotbollstränare hamnade runt samma bord.

Under konferensens andra förmiddag bjöds vi på humor av högsta snitt. Arjeplogs skolchef roade oss med att jämföra befolkningsdensiteten i Arjeplog och Sundbyberg. Han konstaterade nått i stil med att om Arjeplog hade samma befolkningstäthet som Sumpan så skulle invånarantalet vara 93 miljoner och om det omvände rådde så skulle det bo 2 pe … eller snarare 1,6 personer i Sundbyberg men vi kan ju inte låta någon bo ensam i Sundbyberg. Mycket insiktsfullt.

Jag funderade på mitt möte med Simon på Vux i Skellefteå. Han hade berättat om misslyckade relocateresor till EU och att det är en utmaning att få människor att flytta upp, trots att jobb finns. Jag gav honom ett erbjudande. BIU har kontakter med de flesta nyanlända i Blekinge, vi tog emot flest nyanlända per capita några år i följd under flyktingvågen. Vi kan samla 40 personer som kan engelska (inga krav på svenska) som läser teoridelarna i Ronneby under fem veckor och de praktiska delarna i Skellefteå resterande fem veckor. Sedan får företaget erbjuda anställning om de finner dem lämpliga. Vi stöttar under tiden med kurser i studieteknik, personlig utveckling, arbetsmarknadskunskap, samhällsorientering och studiehandledning. Givetvis sker det på deltagarnas modersmål. Jag hoppas att han nappar!

Mitt engagemang i det här bottnar inte i kompetensförsörjningen hos en batterifabrik, utan att det kan stå som modell för det jag vill att vi ska syssla med i framtiden. Vi kan erbjuda människor i flyktingläger ett bättre liv. Vi kan ha ett humant flyktingmottagande där ingen människa ska tvingas drunkna på Medelhavet, vi kan höja våra kvoter och samtidigt komma till rätta med den stora kompetensförsörjningskatastrof som väntar inom EU. Om vi lyckas med relocate från flyktingläger till batterifabrik så kommer vi att lyckas med relocate från flyktingläger till välfärdsarbete inom offentlig sektor, dvs världens viktigast jobb!

Jag lämnar således Västerbotten med ett mission. Och Björn Ferry då? Jo, jag fick faktiskt ett tillfälle att tacka honom för fina upplevelser framför TV-soffan.

Henrik Lövgren

Chef BIU

Nationell projektledare EMIN